top of page
Aluminium CNC frezen

CNC frezen is een combinatie van ambacht en moderne techniek. Lees hieronder wat CNC frezen is, wat de mogelijkheden en beperkingen zijn.

CNC FREZEN IN EEN NOTENDOP

WAT IS CNC FREZEN?

Met CNC frezen kun je extreem nauwkeurig en zeer snel de meest complexe 2D en 3D vormen uitfrezen. Laten we beginnen met de basis. Wat is frezen?

FREZEN

Frezen is een verspanende bewerking waarbij met een roterende frees, een soort horizontale boor, materiaal kan verwijderen.
CNC staat voor Computer Numerical Control. Simpel gezegd betekend dit dat de machine computergestuurd is. Dit werkt aan de hand van coördinaten. De meeste CNC freesmachines hebben een 3 assig coördinatenstelsel, X Y en Z. De CNC freesmachine kan aan de hand van een lijst met coördinaten een bepaald pad aflopen. Deze lijst heet een Gcode. Deze Gcode wordt gemaakt door de gebruiker van de machine, met behulp van CAM software. Je kunt op deze pagina meer lezen over CAM en Gcodes.

CNC

DE MOGELIJKHEDEN VAN CNC FREZEN

2D frezen

De meest simpele vorm van CNC frezen is 2D frezen. Hierbij volgt de frees een 2D pad en snijdt als het ware de gewenste vorm uit. De frees kan lijnen volgen, maar ook ''pockets'' maken. Dit zijn verdiepingen in het materiaal. Dit blijft echter allemaal 2D.  Om 2D te frezen dien je ook een 2D vectortekening aan te leveren. Denk aan een de bestandsformaten .DXF, .DWG, .AI, etc.

CNC frezen 2D multiplex

3D (2.5D) Frezen

Een CNC freesmachine kan ook 3D frezen. het verschil met 2D frezen is de Z as die continue variabel is. Op die manier is het dus mogelijk 3D vormen te produceren, door stap voor stap verder de diepte in te gaan. Bij een 3 assige CNC freesmachine is het eigenlijk niet écht 3D, omdat de freeskop enkel naar beneden kan. De onderkant van het materiaal kan dus niet door de freeskop bereikt worden. Dit is op te lossen door het model in meerdere ''setups'' te frezen, waardoor de gewenste geometrie alsnog bereikt kan worden. Om 3D te frezen dien je een ook een 3D model aan te leveren, een CAD model. Denk aan bestandsformaten als .STEP, .SLDPRT, .XJS, .STL etc.

CNC 3D frezen bolvorm

 BELANGRIJKE PARAMETERS

De freesmachine werkt dus op een coördinaten gebaseerd assenstelsel, en wordt via een Gcode aangestuurd. In de Gcode zitten niet enkel de freesbanen verwerkt, maar nog veel meer informatie. Denk aan snelheid van de frees, de stapgrootte per keer, de grootte van de freesbit, enzovoort. Deze parameters zijn cruciaal bij het CNC frezen. Deze instellingen zijn het verschil tussen een waardeloos resultaat of een strak product. Hieronder staan enkele parameters vermeld.

BITKEUZE

Een project begint met de keuze van een freesbit. Er zijn talloze freesbitjes beschikbaar. Upcut, Downcut, gecoat, ongecoat. 1 snijvlak, meer snijvlakken. het belangrijkste is de grootte van de bit. Hoe groter de bit, hoe sneller we kunnen frezen maar hoe minder het detail is. Een kleinere bit laat kleinere radii na, maar kan lang niet zo snel frezen.

RPM

De draaisnelheid van de bit. Onze machines lopen tot 24000 RPM, wat ze erg geschikt maakt voor fijn werk.

FEEDRATE

De feedrate is wellicht de meest belangrijke parameter. Dit is de freessnelheid. Ga je te snel? Dan breekt je bitje. Ga je te langzaam? Dan blijft je bit te lang op dezelfde plek en raakt deze oververhit. De feedrate, RPM en het aantal snijvlakken zijn afhankelijk van elkaar. Wij berekenen bij elk project de optimale feedrate voor een zo snel, én strak mogelijk resultaat.

STEPOVER

De stepover is de afstand tussen de freeslijnen bij pockets, zowel 2D als 3D. Hoe groter de afstand, hoe sneller het freeswerk klaar is, maar hoe grover het resultaat zal zijn. Een hele kleine stepover zorgt voor een erg strak resultaat, maar kan exponentieel langer duren. 

STEPDOWN

De stepdown is de afstand die de freesbit per ronde naar beneden aflegt. Vooral kleinere bitjes kunnen niet in één keer door heel het materiaal heen frezen. Dit gaat in verschillende rondes. De stepdown waarde definieert deze afstand. 

Dit zijn maar enkele parameters die bij het CNC frezen horen. CNC frezen is écht een combinatie van moderne techniek en ambacht. Wanneer je enkel het CAM gedeelte beheerst, ben je nog geen goede CNC frezer. Als je aan de andere kant precies weet hoe hard je kan frezen en welke gereedschappen je kan gebruiken, maar je geen Gcodes kan schrijven, kun je ook niets. Bij CAMlab beheersen we door jarenlange ervaring beide aspecten. Waar kunnen we je mee helpen?

ONTWERP

We kunnen je helpen bij het maakbaar maken van jouw product/idee.

machining.png

CNC FREZEN

Met behulp van CNC machines wordt jouw ontwerp gerealiseerd. Van enkelstuk tot serie, van MDF tot aluminium.

WORKSHOPS

We zijn experts op het gebied van digital manufacturing. We willen jou ook graag de kneepjes van het vak bijbrengen!

bottom of page